On kolme tapaa juoda viskiä.

Veden kanssa, ilman vettä ja kuin vettä.

keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Macallan 12 y.o.

Tästä viskistä ei ole omaa kuvaa, koska minulle tuotiin tämä sokkona eilen ravintolassa. En ole koskaan ennen maistanut Macallania, mutta jostain kumman syystä pelkästä tuoksusta arvasin, että macia lasissa oli. Ehkä se on sen verran yleinen viski, että en osannut muutakaan arvata - ja se ei mielestäni tuoksunut miltään tutulta viskiltä. Hyvä että tällainen eteeni tuotiin.

Tuoksusta löysin viinikumia, nahkaa ja vähän hunajamaisuutta. Ystäväni A sanoi haistavansa välittömästi "Linnanmäen vuoristoradan aurinkoisena kesäpäivänä". Kaunis kuvaus jota en heti allekirjoita, vaikka nuo puun kyllästysaineet yleensä tuoksuvat aika "kivoilta".

Maku oli mielestäni suolainen, pippurinen, maltainen ja hasselpähkinämäinen (karvas?). Aika hieno kombo.

Jälkimaussa maistui hiiltynyt puu ja kevyt savu.
Kelpo juotavaa, jota voisin ostaa kotiinkin.

Arvosana: ***

4 kommenttia:

 1. Tässä muutama termi varastoon lisää. :)

  Alexander McCall Smithin teoksesta Love Over Scotland: "She had not imagined that he was a member of the Scotch Malt Whisky Society and received its newsletters with all those curious descriptions of the flavour of whiskies. She had paged through one of these which she found lying on the kitchen table and had been astonished by the terms used by the tasting panel. One whisky was described as smelling of school jotters; another smelled like a doctor's bag (or what doctor's bags used to smell like)."

  VastaaPoista
 2. 12-vuotiaasta Macallanista on markkinoilla kaksi versiota, joista toinen on 100% Sherrykypsytetty ja toinen "Fine Oak" nimeä kantava on sekoitus Sherry-ja Bourbontynnyreissä kypsyneistä viskeistä(n.50/50). Nämä kaksi tuotetta eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Makukuvauksesi perusteella maistelemasi viski on ilmeisesti tuo "Fine Oak"? Jos näin on, yritä etsiä jostain maisteluun myös joku Sherryversio,(10, 12, 18yo..), sillä ainakin omasta mielestäni hyvä Macallan vaatii ehdottomasti 100% Sherrykypsytyksen..

  VastaaPoista
 3. Hei SOTW,
  Olenkin melko varma, että kyseinen viski ei ollut sherrytynnyriä nähnytkään (vaikka en ole MaCallaneita aiemmin maistellut), niin selkeästi sherrykypsytyksen tuomat aromit loistivat poissaolollaan. Täytynee joskus maistaa tuollaista tuplakypsytettyäkin.

  VastaaPoista
 4. Eli juurikin "Fine Oak" oli sinulla maistelussa, jossa on toki sherrytynnyreitä mukana (siis noin puolet), mutta maussa sherry on hyvinkin kevyenä taustalla. Älä siis etsi "tuplakypsytettyä" vaan 100% sherrykypsytettyä, huomaat varmasti huikean eron.

  VastaaPoista