On kolme tapaa juoda viskiä.

Veden kanssa, ilman vettä ja kuin vettä.

keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Laphroaig 10 y.o.


Noniin, ensimmäinen... hmmm... tutkielma viskilaaduista. Aloitetaan tästä tutusta ja turvallisesta Laphroaig-viskistä.

Ensinnäkin lausuminen. Olen monasti kuullut tämän viskin lausuttavan "asiantuntevasti" lafruaaa. Joo, pieleen menee. Ei tämä ole mitään ranskalaista juomaa. Tämä nimi tulee ääntää suht nopeasti ja terävästi kutakuinkin lafroich. Tehdään selväksi samointein, että nuo gaelinkieliset viskinimet (ja nimet yleensäkin) on aika vaikea hahmottaa aluksi. Mutta kaikista viskeistä, joiden nimessä on glen - se tarkoittaa joko laaksoa tai jokea joka kulkee laakson pohjalla. Noniin, asiaan jo.

Laphroaig 10-vuotias single malt viski on erinomainen juoma, joka tulee Islayn saarelta. Islayn viskeille tyypilliset suolaisuus ja voimakas savuisuus ja turpeisuus tulevat erittäin hyvin esille tässä juomassa. Juuri nämä piirteet jakavat paljon mielipiteitä skottiviskeistä. Jotkut rakastavat islayn voimakkaita makuja, toiset taas eivät voi sietää niitä. Minä taas kuulun niihin, jotka eivät ymmärrä, miten jotkut ihmiset eivät pidä tästä juomasta. Robustia tavaraa!

Mielenkiintoinen huomio tästä viskistä: Yhdysvaltojen kieltolain aikaan 1920-luvulla lääkärit saivat määrätä Laphroaig- ja White Horse-viskiä lääkinnällisiin tarkoituksiin. Jälleen yksi puolustava puheenvuoro vahvistamaan viskin kiisteltyjä terveysvaikutuksia!

Tätä viskiä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Löytyy (pitäisi löytyä) kaikista Suomen Alkoista.
Arvosana: *****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti