On kolme tapaa juoda viskiä.

Veden kanssa, ilman vettä ja kuin vettä.

keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Viskin tarkoitus?

Olen toisinaan saanut kuulla "arvostelua" siitä, että ostan ja juon viskejä. Ei siinä mitään, sillä todennäköisesti nämä kommentit ovat tulleet sellaisilta tahoilta, jotka eivät ymmärrä viskin tarkoitusta. Yleisimpiä harhaluuloja taitaa olla se, että viskiä juodaan humaltumistarkoituksessa - tämä väite ei voisi vähempää pitää paikkaansa (meniköhän tuo oikein?). Siispä koen velvollisuudekseni... ei vaan kunnia-asiakseni kertoa teille rakkaat lukijat viskin perimmäisestä tarkoituksesta ja syvimmästä olemuksesta.

Viski on periaatteessa - ja miksei myös käytännössä - lääke. Sen parantavat vaikutukset voivat tuntua harjaantumattoman lukijan mielestä lähinnä mielipuolen tarinoilta, mutta kuten Chris Carter sen sanoi jo vuonna 1993, the truth is out there. Ja se there on juuri siellä missä vesi on raikasta, ilmasto sateista, maasto vuoristoista ja meri kylmää: Skotlannissa. Sana viski tulee Gaelinkielisestä sanasta Uisge Beatha - Elämän vesi. Viski on siis elämän tuoja, parantaja. Käydessäni ystävieni kanssa Skotlannissa, Harrisin saarella vuonna 2006, löysimme erään hotellin seinältä pitkän listan, missä lueteltiin vaivat joihin viskiä voi käyttää lääkkeenä. Ja tuo lista on tässä:


Miksemme siis uskoisi noita Gaelinkielisiä tietäjiä, jotka antoivat nimen tälle ohrasta valmistetulle juomalle. Sivuhuomatuksena sanottakoon, että en usko kyseisten lääkinnällisten vaikutusten läsnäoloon muissa kuin skottiviskeissä. Irlantilaiset, kanadalaiset, yhdysvaltalaiset, japanilaiset ja muutsenlaiset selittäköön omien juomiensa tarkoitukset - minä en niiden puolesta osaa sanoa. Paitsi sen, että jotkut edellä listatuista tekevätkin yllättävän hyviä singlemalt-viskejä...

Viskiä siis mielestäni ei ole tarkoitettu juotavaksi humaltumistarkoituksessa. Siihen minulla on antaa muutama hyvä syy.
  1. Viskistä tulee aivan tolkuttoman paha krapula (vrt. punaviinikrapula potenssiin 3), jollaista en suosittelisi pahimmalle vihamiehellenikään.
  2. Viski on yleensä aivan liian arvokasta sellaiseen käyttöön. Tietysti on olemassa myös halvempia viskimerkkejä, mutta niiden nautintoarvokin on vähän niin ja näin. Ja halvemmaksi tulee ostaa votkaa, viiniä tai olutta.
  3. Se on viskin väärinkäyttöä, jos siitä itsensä humalaan juopi.

Että näin!

2 kommenttia:

  1. Heeei, mä jätin mielestäni tänne kommentin päivällä mutta ilmeisesti tekniikan ihmelapsi ei osannut painaa "lähetä" nappia.. Mutta siis hienoa, tällaista blogia on kaivattu! Millos pidetään seuraavat maistajaiset? Siis Skotlannissa? ;P

    VastaaPoista
  2. Olisihan se kiva viimeistään vuonna 2010 käydä taas Skyellä :)

    VastaaPoista