On kolme tapaa juoda viskiä.
sunnuntai 20. joulukuuta 2009
Auchentoshan 17 y.o. - Cadenhead's
lauantai 8. elokuuta 2009
Laphroaig 17 y.o. Bond Reserve
Laimentamattomana tuoksu on aivan mahtava: savukalaa, suolaa, pippuria... merellisiä tuoksuja. Maku on - mitä nyt alkoholin alta maistaa - suolaista hiekkaa ja kuivia tupakanlehtiä. Oikein hienoa.
Laimennettuna tuoksu muuttuu toffeemaisen makeaksi ja kevyen savuiseksi. Maku myös makeutuu, lopuksi muuttuu pippuriseksi. Edelleen oikein hienoa.
Kyllä tämä minulle maistuu - herkullista sekä sellaisenaan että veden kanssa. Olisin ostanut Cadenhead'sin myymälästä juuri tätä viskiä, mutta oli pahalainen päässyt loppumaan viikkoa aikaisemmin. Joten sitten ostin 11-vuotiaan Bowmoren (siitä myöhemmin sitten kun sen maistamisen aika koittaa).
Arvosana:****
keskiviikko 29. heinäkuuta 2009
Bruichladdich Oirthir Gaidheal 16 yo - Islay festival 2009 bottling
Ensimmäisenä tätä viskiä otettaessa huomio kiinnittyy pulloon. Aika erikoinen väri :) . Pullote on siis näköjään vuoden 2009 Islay-festivaalia varten tehty. Ikää on 16 vuotta, ja alkoholipitoisuus 53,6%, eli taitaa olla tynnyrivahvuista tavaraa (etiketistä kun ei juuri selvää saa).
Muistiinpanoihini olen näin kirjannut: tuoksussa on hunajaa, nahkasohvaa ja vaniljaa. Maistettaessa kuitenkin pienen pieni pettymys, koska juoma maistuu lähinnä vahvan alkoholin, pippurin sekä turvesuoveden seokselta. Pieni veden lisäys - ja voilá - tuoksu ja maku huononevat. Nahkasohvan tuoksu voimistuu, ja maku muuttuu pippuriseksi sekä sellaiseksi, jota voisi kuvailla "hikiseksi nahkatakiksi". Kyllä tämä sellaisenaan menee ihan hyvin, mutta veden lisäys mielestäni torpedoi tämän hauskasti pullotetun tuotteen.
Arvosana: **
maanantai 27. heinäkuuta 2009
Hitaastikko hyvä tulee?
Käväisimme taas pitkästä aikaa (niin-pä-niin) Edinburghissa sekä Manchesterissa vähän hakemassa tuntumaa viskeihin, kulttuuriin sekä maisterielämään. Mukaan tarttui vähän viskiä ja muutamia muistiinpanoja Edinburghilaisesta baarista. Toivon, että saan harakanvarpaistani, jotka raapustin turvesavuisin silmin ja känsäisin kourin kalenteriini, selvää. Olisikohan tarpeen hankkia erillinen "maistelumuistiinpanovihko"? Tai edes tulostaa jonkinlaisia standard templateja? En tiedä, ehkäpä sitten jos oikein tosissaan tekisi näitä hommia.
Tuli muuten tuolloin Edinburghissa mieleeni, että onkohan siinä mitään järkeä arvostella viskien värejä? Kun tietääkseni monet viskit kuitenkin saavat väriä myös karamelliväreistä...? Tokihan värejä voi arvioida tynnyrivahvuisista (niitä ei käsittääkseni värjätä), mutta että näistä perusviskeistä? Sitäpaitsi, onkohan sillä värillä juurikaan väliä? Saattaahan se kertoa jotain kypsytystynnyristä, mutta ei kai muuta?
Siinä kaikki kait tällä erää.
keskiviikko 13. toukokuuta 2009
Bowmore - 12yo
torstai 23. huhtikuuta 2009
Hämmästyttävä löytö Myyrmannin Citymarketista
Näihin olusiin törmäsin vuoden 2006 matkalla ympäri-ämpäri-ristiin-rastiin Skotlannin reisulla. Oltiin porukalla lähdössä Uigista kohti Ulko-Hebridejä, ja siinä laiturilla olevassa baarissa ilmoittivat, että tässä meillä on myös panimo. Sieltä näitä oluita valmistettiin, ja maisteltiin. Hyvää oli siellä. Hyvältä maistuivat myös täällä kotisuomessa.
Vaikkei näillä oluilla nyt paljoa ole tekemistä viskin kanssa, niin kyllä näitä mainostaa pitää :) . Hyvä Skyen Panimon Pojat!
Tässä linkki panimon tuotesivulle: http://www.skyebrewery.co.uk/products.php
sunnuntai 19. huhtikuuta 2009
Cadenhead's Islay Malt
Tuoksussa on hujanai... hunajainen, kevyen savuinen ja kivennäisvesimäinen (mineraalisuoloja?). Maku on voimakkaan savuinen, suolainen, salmiakkimainen ja "merihiekkainen" (ei siis mutainen, vaan hiekkainen). Sekä erittäin terävä. Olen melko varma, että mukaan on sekoitettu ainakin Ardbergin tislettä.
Kokeillaan vähän veden lisäystä - heti sitä kuitenkin katuen. Haju muuttuu välittömästi tunkkaiseksi kuin vanha kostea sanomalehti. Maku kuitenkin pehmenee sen verran, että nyt maistaa myös turpeen. Ihan kuin Lagavulinin turvetta... hmm. Eihän tuosta nyt varma voi olla, mutta minkäs teet, kun sen kerran maistaa - tai kuvittelee maistavansa.
Hyvä juoma laimentamattomana, ja menettää tehoaan vettä lisätessä. Suositellaan sellaisenaan :)
Arvosana: ***
sunnuntai 5. huhtikuuta 2009
Lagavulin 16 y.o.
Tuoksu on voimakkaan savuinen, suolainen ja paahtoleipämäinen - kerrassaan pehmeä. Maku on kuivan savuinen, suolainen ja turpeinen. Jälkimakua voisi kuvailla "mineraalipitoiseksi malmikiveksi". Originaali ja monipuolinen maku. Kyllä tätä kelpaa tarjota paremmillekkin ystäville.
Arvosana: ****
perjantai 3. huhtikuuta 2009
Bruichladdich Peat - toinen otto?
Tuoksu on melko hyvä, hunajainen ja mantelimainen - teräksisyys on tiessään. Maku on voimakkaan turpeinen, mutta ikävät mielenyhtymät aikaisemmalta kerralta ovat kadonneet. Mitä tapahtui?
Viskisieppo kertoi aikaisemmin blogissaan, että ei aina kannattaisi juoda aromilasista viskiä, koska jokin viski jok'ei siten juotuna miellytä voikin olla aivan kelpo tavaraa grogilasista juotuna.
http://viskisieppo.blogspot.com/2008/11/lasi-vai-lasi.html
Kokemani perusteella voin todeta, että homma toimii toisinkin päin. Mikäli joku viski toimii todella hyvin aromilasista, voikin olla aika kauhistus grogista. Että kiitos vain vinkistä perelle :)
Tarkistettu arvosana: ***
sunnuntai 29. maaliskuuta 2009
Hinta - mitä ihmettä?
Tässä vähän mietittävää kaikenlaisista hinnoista.
- Hallituksen aikeet korotta alkoholiveroa 10 prosentilla on ihan hanurista. Syvältä. Ja poikittain.
- "Tuoksuttelulasien" hinnat ovat sieltä samasta paikasta. Aion siis pysytellä vanhoissani.
- Iso-Britannian punta on aika halpa.
Tuosta jo saattaa selvitä, mitkä ovat aikeet :) . Heinäkuussa siis suuntana Edinburgh.
keskiviikko 25. maaliskuuta 2009
Talisker 25 y.o. Limited edition 2005
maanantai 23. maaliskuuta 2009
Mainio ohjeistus viskin nauttimisesta...
http://viskisieppo.blogspot.com/2009/03/ohjeistus.html
Bruichladdich Peat
sunnuntai 22. maaliskuuta 2009
Chivas Regal 18 y.o.
perjantai 20. maaliskuuta 2009
Oban Distillers Edition
torstai 19. maaliskuuta 2009
Talisker Distillers Edition
tiistai 17. maaliskuuta 2009
Talisker 175th anniversary
Tässä on sitten Carbostista, Taliskerin tislaamolta ostettu pullo. Yksi 60.000 pullosta 175-vuotisen taipaleen kunniaksi vuonna 2005 pullotettu viski. Valmistajan mukaan pullote sisältää seoksen 10, 18, 20, 25 ja 30-vuotiaita Talisker-viskejä. Mielenkiintoista.
Tämä juoma on melkoisen helppoa juotavaa ollakseen Taliskeria. Mukana ovat Taliskerille tyypilliset voimakas turve, savu, merisuola ja mausteet, mutta mukaan on jollain ilveellä saatu ängettyä myös mykistävää makeutta. Hunajaa, vaniljaa ja lakritsia. Poiketen normaaleista Taliskereista, tämä ei ole aivan niin pippurinen. Tätä kun suuhunsa kulauttaa ja nielaisee, niin tuntuu, että vielä hampaidenpesun jälkeenkin tämä maistuisi suussa - on se pitkä! Kannattaa helkkarissa kokeilla. Jos ei muuten, niin tulkaa kylään ennenkuin loppuu :).
Arvosana: *****
maanantai 16. maaliskuuta 2009
Kuvia skotlannista, keväällä 2006
Kaunis uimarantamainen maisema Lewisin saarelta. Veden lämpö ehkä +8 astetta.
Callanish stones (Isle of Lewis), 5000 vuotta sitten pystyyn nostettuja kiviä. Ja joku mies.
Kuvan keskellä Old Man Storr, 50 metriä korkea kivipilari, joka on jäänyt pystyyn kun vuoren seinämä on ympäriltä romahtanut mereen (Isle of Skye).
Tarkastuskäynti Taliskerin tislaamolle
sunnuntai 15. maaliskuuta 2009
Johnnie Walker Gold Label 18 y.o.
Voi että kun on herkkua. Tämä blended whisky (sisältää siis mallas- ja viljaviskiä) on kyllä yksi parhaista mitä on. Maussa on mukana savua ja hunajaa. Ja vielä kohtuullisen järkevään hintaan. Koska se hinta ei ole täysin järkevä, täytyy pudottaa tähdet viidestä neljään. Mutta jos täytyy valita joko black tai gold label tältä valmistajalta, ja jos on varaa kultiaiseen, niin miksei sitä sitten ostaisi?
Kerrassaan loistava viski. Sopii hyvin vaikka jälkiruoaksi tumman suklaan kera. Nam!
Arvosana: ****
lauantai 14. maaliskuuta 2009
Glen Elgin 12 y.o.
perjantai 13. maaliskuuta 2009
Auchentoshan 12 y.o.
Vitsi
- "Mitä teille saisi olla?"
- "Hmmm... ottaisin Viskikolan", vastasi turisti.
Baarimikko tuohtuneena:
- "Jaa... ja mitäköhän merkkiä herra haluaisi?"
- "Otetaan Pepsillä"
keskiviikko 11. maaliskuuta 2009
Laphroaig 10 y.o.
Viskin tarkoitus?
Viski on periaatteessa - ja miksei myös käytännössä - lääke. Sen parantavat vaikutukset voivat tuntua harjaantumattoman lukijan mielestä lähinnä mielipuolen tarinoilta, mutta kuten Chris Carter sen sanoi jo vuonna 1993, the truth is out there. Ja se there on juuri siellä missä vesi on raikasta, ilmasto sateista, maasto vuoristoista ja meri kylmää: Skotlannissa. Sana viski tulee Gaelinkielisestä sanasta Uisge Beatha - Elämän vesi. Viski on siis elämän tuoja, parantaja. Käydessäni ystävieni kanssa Skotlannissa, Harrisin saarella vuonna 2006, löysimme erään hotellin seinältä pitkän listan, missä lueteltiin vaivat joihin viskiä voi käyttää lääkkeenä. Ja tuo lista on tässä:
Viskiä siis mielestäni ei ole tarkoitettu juotavaksi humaltumistarkoituksessa. Siihen minulla on antaa muutama hyvä syy.
- Viskistä tulee aivan tolkuttoman paha krapula (vrt. punaviinikrapula potenssiin 3), jollaista en suosittelisi pahimmalle vihamiehellenikään.
- Viski on yleensä aivan liian arvokasta sellaiseen käyttöön. Tietysti on olemassa myös halvempia viskimerkkejä, mutta niiden nautintoarvokin on vähän niin ja näin. Ja halvemmaksi tulee ostaa votkaa, viiniä tai olutta.
- Se on viskin väärinkäyttöä, jos siitä itsensä humalaan juopi.
Että näin!
tiistai 10. maaliskuuta 2009
Fantastinen Viskin Maailma
Toivotamme hyvää matkaa!
"Jos ihmiset tietäisivät kuinka terveellistä viski on, he joisivat itsensä hengiltä"